Rövid ellátási lánc – Kereskedelem egyszerűen

A rövid ellátású láncok (röviden REL-ek) a vidéki kistermelők, családi gazdaságok és kézműves manufaktúrák új lehetősége, hogy földrajzi elszigeteltségük ellenére közvetlenül elérjék termékeikkel a távoli nagyvárosokban élő embereket. Egyszerűen fogalmazva: az internet segítségével közvetlenül összekötjük a vidékieket a városiakkal, így a városiak egészséges élelemhez jutnak, a kényszer városiak visszaköltözhetnek vidékre, a városok is élhetőbbek lesznek, és a vidék újra felvirágzik.

A JÓTEVŐ projekt a Nógrád megyei Dél-Cserhát medence környékén elő őstermelőket és kézműveseket gyűjtötte össze a helyi gazdák és önkormányzatok, illetve a Fiatalok a Magyar Vidékért és a Mély Mosoly Alapítvány közreműködésével.

A termékeket a www.jotevo.hu honlapon mutatják be, ahol közvetlenül a termelőtől vagy kézművestől lehet rendelni, kihagyva a szokásos kereskedelmi láncolatok többi résztvevőjét. Az aktuális terméklista rendszeresen frissül a weboldalon, és a leadott rendeléseket idénytől függően 1-2 hetente házhozviszik.

A JÓTEVŐ célja a helyi kiskertesek és kézművesek támogatása, és az egészséges vidéki élelem eljuttatása a nagyvárosokban élőkhöz. Ez nem egy kereskedelmi cég, hanem egy közösségi, alulról szerveződő projekt. A kezdeményezés jogi hátterét a Mély Mosoly Alapítvány, az anyagi hátterét és a működés fenntartására fordított anyagiakat a Jótevő közösség adja össze: a termelők az eladott termékek árából hozzájárulnak az oldal üzemeltetéséhez, a vásárlók a házhozszállítási költséget állják.


Tények és tapasztalatok

A világ számos országában évek óta sikeresen működtetett REL rendszerek bizonyították, hogy ez egy fenntartható, és minden oldal számára kedvező kereskedelmi modell:

  • organic-gardeningA városban lakóknak bővül a kínálat, ráadásul frissebb és egészségesebb termékekkel
  • Alternatívát kínál a tömegesen gyártott és agyonvegyszerezett élelmiszerek mellett
  • Személyes, sokszor baráti kapcsolat alakul ki a fogyasztó és a termékek készítői között
  • A lokális területre jellemző hagyományos élelmezési struktúrát és a már meglévő infrastruktúrát erősíti
  • Egy természeti régió szétszórtan élő termelőit fogja össze, és a csoport önérvényesítésének erejét fejleszti
  • A kiélezett verseny- vagy monopol-helyzet helyett az együttműködésre alapuló rendszerek kialakulását segíti elő

Kapcsolat és rendelés

Amennyiben Te is vidéken élő őstermelő, vagy kézműves vagy, és szeretnéd a termékeidet a jotevo.hu weboldalon bemutatni, kérjük vedd fel a kapcsolatot Eperjesi Tamással, a projekt vezetőjével a jotevo@gmail.com email címen.

Ha városban élsz, de vegyszermentesen és sok szeretettel készített egészséges ételt, vagy egyedi kézműves terméket szeretnél rendelni, keresd fel a jotevo.hu honlapot és böngéssz a portékák között kedvedre.

 

jotevo-weboldal