Kezdetben a csillaghegyi Banán Klub volt az egyik befogadó helyszín, amit megtölthettünk élettel. Ott volt az első nyilvános buli, és később ott kezdtük el a Bolhapiacot, ami egy újabb jó ürügy volt, hogy találkozzunk, beszélgessünk, és közben számunkra haszontalan, de másoknak értékes dolgaink új gazdara találjanak. Ez a piaci hangulat folytatódik a Gólyában az alapítványi napokon is, immár tehetséges kézművesek egyedi termekéivel.

Mivel az árak és bérek közti távolság egyre markánsabb lesz, keressük azokat a megoldásokat ahol maga a gyártó/termelő az eladó, közte és a felhasználó (vásárló) között nincs kereskedő, illetve arányaiban kisebb hangsúllyal, vagy közös összefogással.

JÓTEVŐ projekt (www.jotevo.hu)

„A rövid ellátású láncok (röviden RELek) a vidéki kistermelők, családi gazdaságok és kézműves manufaktúrák új lehetősége, hogy földrajzi elszigeteltségük ellenére közvetlenül elérjék termékeikkel a távoli nagyvárosokban élő embereket. Egyszerűen fogalmazva: az internet segítségével közvetlenül összekötjük a vidékieket a városiakkal, így a városiak egészséges élelemhez jutnak, a kényszer városiak visszaköltözhetnek vidékre, a városok is élhetőbbek lesznek, és a vidék újra felvirágzik.

A JÓTEVŐ projekt a Nógrád megyei Dél-Cserhát medence környékén elő őstermelőket és kézműveseket gyűjtötte össze a helyi gazdák és önkormányzatok, illetve a Fiatalok a Magyar Vidékért és a Mély Mosoly Alapítvány közreműködésével.”

2014. A “Berceli Kézműves és Bio Piac” ingyenes közösségi termelői vásár heti megrendezése a Berceli Tájházban

Lehetőségek

A klímaváltozás és vízhiány miatt új növénytermesztési módszerek bevezetésére lesz szükség. A kiszámíthatatlan időjárás miatt az üvegház nyújthat védelmet, a vízgazdálkodás szempontjából pedig a hidropóniás, illetve aquapóniás megoldások lehetnek ígéretesek. Csobánkapuszta alkalmas lenne egy kísérleti üvegházra, hogy idővel a tapasztalatok összegyűljenek, és szükség eseten mások szamara is elérhetővé váljanak.