A 2000-től a Normafánál hosszú éveken át megrendezett erdőtakarítás akciónk mára országos programmá nőtte ki magát. A fogékony fiatalokat és környékbeli lakókat bevonva, közösen takarítottunk ki egy-egy kijelölt területet. 

Több non-profit szervezet kapcsolódott az eseményhez, adoptálták helyi közösségek, és 2004-től a kezdeményezésből országos program lett „TeSzedd!” néven a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából. Az alapítvány is folytatja tovább a projektet főként Nógrád megyére, és Csobánkapuszta környékére fókuszálva.

 

Erdőtakarítások a Föld Napja alkalmából

Először 1999-ben figyeltünk fel a Föld Napjára, amikor április 23-án a Városligetben részt vettünk a „Föld Napja és Csernobil 13 éve” rendezvény lebonyolításában (fő szervező az Energia Klub), ahol a Balkán államok amerikai bombázása ellen is tiltakoztunk, és egy évvel később saját programot szerveztünk erre a kiemelt napra.

2000

április 23.: „SZEDD ÖSSZE MAGAD” erdőtakarítás a Föld Napja alkalmából. Normafa, Széchenyi-hegy: az első „Szedd össze magad” erdőtakarítás, amit szerveztünk a Föld Napja alkalmából. Zsákokat és kesztyűket vásároltunk a saját pénzünkön, és fénymásoltunk térképeket, amit a Normafánál felállított eligazító ponton osztottunk szét a résztvevőknek. A nap végén ingyen bogrács vegetáriánus ételt is adtunk az Anna-réten, és dobolással énekléssel zártuk a dolgos napot. A szemét elszállításában a XII. kerületi Önkormányzat volt partnerünk. A megmaradt ételt egy hajléktalan szállóra vittük.

Ezt a napot alapvetően a bulikra járó közönség között hírdettük meg, és legnagyobb meglepetésünkre egy sokkal szélesebb réteg jött el. Családtagok és barátok is kapcsolódtak kicsikkel és korban nálunk idősebbekkel, akik önzetlenül felajánlották a napjukat és munkájukat egy „közös ügy” érdekeben. A takarítás után ingyen vegetáriánus bográcsétel várta a résztvevőket az Anna-réten, és gyakran jó hangulatú szabadtéri buli kerekedett a végére, tábortűzzel, dobolással.

2001

április 22.: „SZEDD ÖSSZE MAGAD” erdőtakarítás a Föld Napja alkalmából. Csillebérc, Farkasvölgy, Normafa. Újabb helyszínekkel bővítettük a Föld Napja alkalmából szervezett önkéntes erdőtakarítás programunkat. Normafa mellett Csillebércen és Farkasvölgyben is rengeteg szemetet szedtünk össze. Más szervezetek is csatlakoztak (pl a Rügyecskék Alapítvány) az akcióhoz, és természetesen az ingyen vegetáriánus étel és esti tábortűz sem maradhatott el. Az Önkormányzat nem csak a szemét elszállításában volt partnerünk, hanem anyagilag is támogatta az eseményt. A kapott 100 ezer forintból a Baumaxban kedvezményes áron kesztyűket és erős nagy szemetes zsákokat vásároltunk.

2002

április 21.: „SZEDD ÖSSZE MAGAD” erdőtakarítás a Föld Napja alkalmából. Csillebérc, Normafa. Ezúttal is támogatott a XII. kerületi Önkormányzat, a kapott 100 ezer forintból kesztyűket, szemetes zsákokat, és élelmet vásároltunk. A résztvevők ingyen vegetáriánus ételt kaptak, és nap végén a megmaradt ételt egy hajléktalan szállóra vittük.

2003

május 4-én „SZEDD ÖSSZE MAGAD” erdőtakarítás a Föld Napja alkalmából. Széchenyi-hegy, Normafa. A program újabb sikere, hogy a helyi lakosok önálló szervezésben készültek, hogy csatlakozzanak a takarításhoz!

2004

április 25.: „SZEDD ÖSSZE MAGAD” erdőtakarítás a Föld Napja alkalmából. Csillebérc, Normafa. Az utolsó általunk szervezett „Szedd össze magad” erdőtakarítás a Föld Napja alkalmából. Csillebérc, Normafa. Az eddigi legnagyobb siker amit elkönyvelhetünk: a kezdeményezésből országos program lett „TeSzedd!” néven a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából. Ekkora sikert sose reméltünk!

2019 április – 2021 április ERDŐTAKARÍTÁS BERCELEN